Internationale Vrouwendag op basisschool De Origon
IJmuiden – Internationale Vrouwendag op basisschool De Origon in IJmuiden: ’Je moet gaan voor het werk dat je mooi vindt. Niet jezelf vooraf afvragen of het nou een mannen- of een vrouwenberoep is’
Deze dinsdag is het Internationale Vrouwendag. Voor wethouder Marianne Steijn maandag een mooie gelegenheid om met kinderen van basisschool De Origon in IJmuiden in gesprek te gaan over het belang daarvan.
De wethouder vertelt in haar openingspraatje voor de kinderen van groep acht dat de Internationale Vrouwendag al meer dan honderd jaar bestaat. En dat het voortkwam uit de wens om niet alleen mannen, maar ook vrouwen het kiesrecht te geven. Een pionier in het strijden om algemeen kiesrecht was Aletta Jacobs, die leefde in een tijd waarin vrouwen een achtergestelde positie hadden. En waarin studeren en werken voor meisjes niet vanzelfsprekend was. Jacobs was een rolmodel: ze was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs afrondde en uiteindelijk arts werd.
Even later daagt ze de kinderen uit met de stelling dat het geen pas geeft om een stempel te drukken op wat nou precies een mannen- of een vrouwenberoep is. ,,Dus niet het idee van: leidinggevenden zijn mannen en verpleegkundigen vrouwen.” Ze haalt een voorbeeld uit haar eigen verleden aan: ,,Bij mij heeft mijn schoonmoeder me gestimuleerd om eind jaren negentig de politiek in te gaan. Ik twijfelde, want ik vond de politiek een mannenwereld. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik ben nu in het college de enige vrouw.” Hoe dat is, vraagt een meisje. ,,Het is hard werken tegen al die mannen, maar het gaat best goed. Er wordt goed naar elkaar geluisterd.”
Dat mannen en vrouwen gelijk kunnen zijn in het werk, beaamt een meisje in de klas: haar ouders runnen gezamenlijk een bedrijf. ,,Ze hebben ook één bankrekening waar ze allebei hun salaris op storten. Dat vind ik ook wel het eerlijkst. Hetzelfde verdienen als je hetzelfde werk doet.” Andere meisjes knikken, daar zijn ze het helemaal mee eens.
Steijn drukt de leerlingen op het hart om hun droom na te jagen: ,,Je moet gaan voor het werk dat je mooi vindt. Niet jezelf vooraf afvragen of het nou een mannen- of een vrouwenberoep is.”
Moeder
Dan krijgen de kinderen een opdracht om een kaartje te schrijven aan de vrouw die voor hen veel betekent of heeft betekent. Ivy schrijf een tekstje voor haar moeder: ,,Je bent de allerbeste moeder. Ik wil je nooit meer kwijt en ben trots op je.”
Trots is ook de wethouder op de kinderen: ,,Jullie zijn een generatie waarin zowel de mannen als de vrouwen kunnen bereiken wat ze willen. Jullie hebben een houding van: dat wil ik worden en daar ga ik voor. Dat is mooi, zeker nu je straks de stap maakt naar de middelbare school.”