Velsen omarmt plant-estafette en zorgt voor extra bomen, struiken en bloemen. ’Gras is alleen leuk voor ganzen en koeien’

IJmuiden - Velsen mag groener én biodiverser. Daarom doet de gemeente voor het eerst mee aan de GroenSpoor plant-estafette en werden twintig basisschoolleerlingen uitgenodigd om vrijdagochtend inheemse struiken en bomen te planten bij de Planetenweg in IJmuiden.

Ondanks windstoten van vijftig kilometer per uur is er gejuich hoorbaar vanaf het Duinparkpad in Zeewijk. Een paar basisschoolleerlingen van De Origon staat naast wethouder Marianne Steijn, allemaal uitgerust met een schep en werkhandschoenen. Zojuist hebben ze de eerste berk geplant.

„Even wat versterking”, zegt een groenbeheerder van de gemeente Velsen. Hij doet een boomband om de berk en slaat spijkers in de boompalen ernaast. Hoewel de ’babyberk’ vier meter groot is en een flinke kluit heeft, houdt hij mogelijk niet goed stand met deze zware wind.

Grond

De groenbeheerder heeft met vijf collega’s zo’n vijfhonderd vierkante meter grond bij het parkje voorbewerkt: er is tuingrond aangelegd. De berk gaat goed op de combinatie van tuin- en zandgrond, wat dichtbij de kust veel te vinden is. Ook is een deel van het gras bij het Duinpark weggehaald.

De berk moet stevig in de grond staan.

„Groen gras is eigenlijk alleen leuk voor koeien en ganzen”, zegt Bonnie Snoek tegen de kinderen. Ze is werkzaam voor de GroenSpoor plant-estafette en benadrukt dat gras niet erg aantrekkelijk is voor vliegende insecten en vogels, terwijl die aangetrokken moeten worden om de omgeving biodivers te maken.

Verspreid over het stuk grond liggen niet alleen vijf te planten berken, maar ook twee dennen en 360 struiken. Odile, Silvie, Clarissa, Feline en Zeinab zitten in groep 7 van de Origon. Samen met een zesde lid dat vandaag ziek is, vormen ze het groepje ’de Natuurhelden’. Met elkaar maken ze het bos naast de school en het schoolplein schoon van plastic, blikjes en vuurwerkresten. „Dat is heel gezellig”, zeggen ze.

Maar deze ochtend doen ze wat anders: de meiden planten een struik. Onder begeleiding scheppen ze wat grond weg en maken ze de aarde los zodat er onder andere een sleedoorn geplant kan worden. Zojuist hebben de basisschoolleerlingen op school te horen gekregen dat die struik, in tegenstelling tot de meidoorn, al in maart en april bloeit. De struik trekt hommels aan die de nectar eten, maar ook vlinders en lijsters vanwege de besjes.

Odile, Clarissa, Zeinab, Feline en Silvie gaan aan de slag met een struik.

Mede-initiatiefnemer Dorien Kotterman: „Een andere belangrijke en bijzondere struik is de vuilboom. Die bloeit het hele jaar door en er groeien ook bessen aan. Dat is aantrekkelijk voor vogels en insecten. Eigenlijk zou iedereen ’m in zijn tuin moeten hebben omdat ’ie zowel vroeg als laat in het jaar voor nectar en stuifmeel zorgt.” Zoals de naam verklapt is het niet de mooiste plant. „Zet ’m gewoon achterin de tuin”, tipt Kotterman.

Naast de zeven bomen en 360 struiken zouden er vrijdagochtend ook veel bloemen worden gezaaid. Door de wind ging dat niet door, maar de gemeente Velsen zorgt ervoor dat dit alsnog gebeurt. Ook waren voor de plant-estafette buren van het Duinpark uitgenodigd, namelijk buurthuis de Zeestroom en de Hartenkampgroep. „We willen met behulp van groen verbinden”, aldus Kotterman.

GroenSpoor plant-estafette

Bij de plant-estafette in veertien gemeenten in Noord-Holland zorgen inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen samen voor meer biodiversiteit en een mooiere, groene omgeving. Het is een initiatief van De Groene Reiger. Ook waren een boswachter uit Noord-Holland en twee hobbyisten van Groei & Bloei aanwezig.